Pyhän Mikaelin kirkko

laitila
Kuva: Hannu Asikainen

Pyhälle Mikaelille omistettu Laitilan Pyhän Mikaelin kirkko on peräisin 1460-luvulta. Nykyisen harmaakivikirkon paikalla on aiemmin ollut puukirkko, johon mahdollisesti jo 1300-luvun alkupuolelta peräisin oleva sakaristo on kuulunut.

Laitilan - Kalannin seutu on Suomen vanhinta kristillistä seutua, jossa oli jo keskiajalla neljä kirkkoa: Laitilassa, Untamalassa, Soukaisissa ja Kodjalassa.

Kolmilaivainen Pyhän Mikaelin kirkko on suomalaista myöhäisgotiikkaa. Kahdessa pilaririvissä on neljä läpileikkaukseltaan ristin muotoista pilaria. Rakentamisen päätteeksi kirkon holvit ja seinät koristeltiin maalauksilla, jotka valmistuivat vuonna 1483. Maalaukset on tehnyt Kalannin koulukuntaan kuulunut Pietari Henrikinpoika.

Kirkko palautettiin keskiaikaiseen asuunsa 1960-luvun restauroinnissa, jolloin löytyi myös harvinainen keskiaikainen sivualttari. Kirkon pääoven molemmin puolin on kaksi seinäkomeroa. Luultavasti toisessa on ollut maalattuna Pyhän Mikaelin ja toisessa Pyhän Pietarin kuva. Arkkienkeli Mikael on kuvattuna myös alttarin yläpuolella olevassa lasimaalauksessa.

Lue lisää