En himmelsk paus vid Vägkyrkan!

Sommaren 2015 skall vara ungefär 260 Vägkyrkor öppna. Du hittar dem alla på den här webbtjänstens Tiekirkot finska startsida.  Via kartan eller kommunförteckningen på ingångssidan kan du gå in på Vägkyrkorna. Du kan också skriva in kyrkans namn i det första sökfältet ovanför kartan.

VägkyrkaVägkyrkorna håller dörrarna öppna under sommaren längs huvudvägarna i hela Finland. Bromsa in när du ser det här vägmärket, om du behöver variation under din färd längs motorvägarna. Stig in i kyrkan och ta en annorlunda paus – njut av friden, det vackra och det heliga. Ta med dig lite beskydd i bagaget och fortsätt resan med gott sommarhumör.

Vägkyrkornas öppettider varierar, och det är därför bra att kontrollera dem på de här sidorna. I allmänhet är dörrarna öppna kl. 11– 16 under tiden 10.6 – 20.8. I kyrkorna hålls gudstjänster och även annat program i varierande utsträckning, allt från konserter till orgelarior, som du kan ta del av om du önskar och hinner. 

En somrig portion kultur

Vägkyrkorna och deras omvårdade miljöer är ett fönster till historien, arkitekturen och kulturen. Många tycker om att visa kyrkan i hemkommunen eller på den ort där man har sin sommarstuga för sina gäster under sommaren. Man kan ta en paus vid en kyrka såväl i en annan del av Finland som i hemkommunen.

De första Vägkyrkorna öppnade i Finland i början av 1990-talet, då några kyrkor i norra Finland var öppna. Idén om kyrkor med öppna dörrar kom från Tyskland och har spridit sig under årens lopp. Både evangelisk-lutherska kyrkor och ortodoxa kyrkor deltar. Varje år kommer nya kyrkor med.

Pressmeddelande 1.6.2015:
I sommar går även metron till Vägkyrkan

Vägkyrkor hittar du också i

Norge
Danmark
Estland
Sverige
Tyskland
Nordkalotten

 

Förklaring av symboler

Opas Opas
Guidning
Pyörätuolilla pääsee kirkkoon

Pyörätuolilla pääsee kirkkoon
Hinderfri byggnad

WC WC
Toalett
Invalidi WC InvaWC
Tarjoilua Tarjoilua
Servering
Majoitus Majoitus
Inkvartering
Hartaus tai musiikkiohjelma Hartaus- tai musiikkiohjelmaa matkailijoille
Andakter, musik, program
Vaivaisukko

Vaivaisukko
Fattiggubbe

Lasimaalaus Lasimaalaus
Glasmålning