Tiekirkot
#tiekirkko

Usein kysyttyä

Miten Tiekirkot eroavat muista kirkoista?

Tiekirkot ovat evankelisluterilaisia ja ortodoksisia kirkkoja, jotka ovat liittyneet Tiekirkko-verkostoon. Tiekirkot pitävät ovensa auki matkailijoille kesäaikaan.

Saako Tiekirkkoon mennä shortseissa ja hihattomassa paidassa?

Suomessa ei ole kiellettyä vierailla kirkossa hellevaatteissa, mutta hieman peittävämpi pukeutuminen kirkkoon mennessä on toivottavaa ja esimerkiksi huivi on oiva asuste olkapäiden peitoksi. Ortodoksissa kirkoissa pukeutumiseen liittyvät säännöt ovat usein hieman tiukemmat ja on suotavaa, että polvet ja olkapäät ovat peitettyinä. Lasten kohdalla etikettisäännöt eivät ole niin tarkkoja. Hyviin tapoihin kuuluu myös, että miehet ja pojat ottavat hatun päästä sisätiloihin mentäessä.

Onko kirkkoihin pääsymaksu?

Tiekirkkoihin ei ole pääsymaksua. Voit halutessasi osallistua tiekirkossa esillä oleviin keräyksiin, kuten Yhteisvastuukeräykseen, tai voit ostaa ja sytyttää lähetyskynttilän. Lähetyskynttilöiden tuotot ohjataan lähetystyöhön.

Saako kirkossa kuvata tai somettaa?

Kirkossa, jossa kuvaaminen on kielletty, asia on kieltomerkein mainittu. Somettaminen on samoilla ehdoin luvallista, kunhan et häiritse muita kirkossa olijoita. On myös kohteliasta siirtyä ulos puhumaan puhelimeen.

Kirkossa on häät meneillään, voinko osallistua?

Yksityisten tilaisuuksien, kuten häiden, ristiäisten tai hautajaisten, aikana kirkkoon ei ole kohteliasta mennä. Meneillään olevasta tilaisuudesta on usein maininta kirkon ulko-ovessa. Vinkkinä myös, että jos kirkon pysäköintialue on täynnä autoja, kirkossa on todennäköisesti jokin tilaisuus meneillään.

Saavatko lapset tutkia kirkon esineitä ja paikkoja?

Lapset ovat aina tervetulleita tutkimaan Tiekirkkoja! Kirkoissa on monta ihmeellistä asiaa ja ne hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa. Lapset saavat tutustua kirkkoon ja sen esineisiin, tutkia ja kysellä. Suljetut tilat (kuten alttarialue) ovat yleensä merkattu köysillä.

En ole kristitty enkä kirkon jäsen, voinko silti mennä Tiekirkkoon?

Kaikki ovat vakaumuksestaan riippumatta tervetulleita kirkkoon.

Voiko Tiekirkkoon ottaa lemmikin mukaan ?

Kesäkuumalla ajatus lemmikin viemisestä viileään kirkkoon voi olla houkutteleva, mutta allergiasyistä kirkkotilaan voi ottaa ainoastaan työkoiran eli avustaja- tai opaskoiran.

Tiekirkko olikin kiinni

Harmillista, jos suunnittelemasi tutustuminen ei onnistunutkaan. Jokainen Tiekirkko määrittelee itsenäisesti aukioloaikansa. Karttapalvelustamme voi aina etsiä oman sijainnin perusteella muita lähellä sijaitsevia Tiekirkkoja.

Valitsemani kirkon kohdalla oli vain osoite, mutta ei ollenkaan aukioloaikoja. Mitä tämä tarkoittaa?

Seurakunnat päivittävät oman kirkkonsa tiedot sivustolle itsenäisesti. Mikäli aukioloaikoja ei ilmoitettu, sivulla näkyy vain kirkon perustiedot.

Vaivaisukko, mikä se on?

Vaivaisukko on kirkon tai kirkkotapulin seinään kiinnitetty maalattu puupatsas, jonka rinnassa tai sylissä olevaan aukkoon voi laittaa rahaa. Rahat käytetään yleensä paikallisen seurakunnan auttamistyöhön. Ukkoja löytyy eniten Pohjanmaalta. Vaivaisukkoja löydät monesta Tiekirkosta ja löytyypä Suomesta myös yksi Vaivaisakka, joka sijaitsee Soinissa kirkon tapulin edustalla.

Vanhan testamentin sananlaskuissa sanotaan osuvasti: ”Joka koyhää armahtaa, hän lainaa Herralle, ja Herra maksaa takaisin hyvän teon." Sananl. 19:17