Mikä on Tiekirkko?

Mikä on Tiekirkko?

Tiekirkkokriteeristön mukaan Tiekirkko on kirkko, joka

  • on avoinna vähintään kolme viikkoa kesässä, viisi päivää viikossa ja viisi tuntia päivässä
  • sijaitsee liikenneyhteyksien varrella, pääteiden läheisyydessä
  • ei peri sisäänpääsymaksua (poislukien esim. ennakkoon ilmoitetut maksulliset konsertit)

Suositus on, että Tiekirkot olisivat avoinna 10.6. – 20.8. maanantaista perjantaihin klo 11 – 16.

Tiekirkossa vierailijalla on mahdollisuus saada tietoa kirkon historiasta ja nykypäivästä sekä muista Tiekirkoista esimerkiksi oppaalta tai jaossa olevan materiaalin avulla.

Myönteistä on, jos vierailijoilla on mahdollisuus WC:n käyttöön joko kirkon yhteydessä tai läheisyydessä. Lisäksi vierailijaa voi ilahduttaa yksinkertaisella tarjoilulla, musiikilla ja hartaushetkillä.

Miten Tiekirkkojen ketjuun liitytään?

Päätös Tiekirkoksi liittymisestä tehdään kirkkoneuvostossa. Sen jälkeen seurakunta ilmoittaa tarkemmat tiedot uudesta Tiekirkosta Kirkkopalveluihin ja nimeää tiekirkkoasioita varten yhteyshenkilön ja hänelle mahdollisen työparin. Yhteyshenkilö(t) hoitaa Tiekirkon käytännön asioita seurakunnassa ja Kirkkopalvelujen kanssa. Ilmoita yhteyshenkilön ja mahdollisen työparin ajankohtaiset yhteystiedot aina osoitteeseen tiekirkot@kirkkopalvelut.fi, jolloin voimme pitää ne ajan tasalla.

Kun kirkko on liittynyt Tiekirkoksi, se pysyy tiekirkkoketjussa automaattisesti. Jos kirkko halutaan esim. remontin vuoksi jättää pois ketjusta, tee asiasta ilmoitus osoitteeseen tiekirkot@kirkkopalvelut.fi Lisätietoja: Sanja Fält, p. 040 351 8330

Mitä kustannuksia seurakunnalle koituu?

Seurakunnan vuosittainen perusmaksu on 150 €. Jos samassa seurakunnassa on useita Tiekirkkoja, muista kirkoista maksetaan 75 €/kirkko. Perusmaksulla seurakunta saa

  • Tiekirkko-tiedot tiekirkot.fi-verkkosivulle.
  • Valtakunnallisen viestinnän paikallisen ja alueellisen viestinnän tueksi.
  • Vuosittain vaihtuvan materiaalipaketin. Lisämateriaalia voi tilata Kirkkopalveluista (tiekirkot@kirkkopalvelut.fi) omakustannushintaan.

Tiekirkko-liikennemerkki maksaa keskimäärin 170€/kpl riippuen sallittavan merkin koosta, mikä taas riippuu autojen ajonopeudesta kyseisellä tieosuudella. Katso lisää Seurakunnan vastuut -sivulta.

Opaspalvelut hoidetaan seurakunnissa eri tavoin. Joissakin käytetään oppaina esim. opiskelijoita, joiden palkasta koituu kustannuksia.