En himmelsk paus vid Vägkyrkan!

Sommaren 2016 var 265 Vägkyrkor öppna i Finland. Du hittar dem alla på den finska ingångssidan till denna webbtjänst. Vi beklagar att det svenska materialet på sidorna är begränsat.

Via kartan eller kommunförteckningen på ingångssidan kan du gå in på Vägkyrkorna. Du kan också skriva in kyrkans namn i det första sökfältet ovanför kartan.

Vägkyrkorna håller dörrarna öppna under sommaren längs huvudvägarna i hela Finland. Bromsa in när du ser det här vägmärket, om du behöver variation under din färd längs motorvägarna. Stig in i kyrkan och ta en annorlunda paus – njut av friden, det vackra och det heliga. Ta med dig lite beskydd i bagaget och fortsätt resan med gott sommarhumör.

Vägkyrkornas öppettider varierar, och det är därför bra att kontrollera dem på de här sidorna. I allmänhet är dörrarna öppna kl. 11– 16 under tiden 10.6 – 20.8. I kyrkorna hålls gudstjänster och även annat program i varierande utsträckning, allt från konserter till orgelarior, som du kan ta del av om du önskar och hinner.

Öppna och skriv ut Vägkyrkoförteckningen här:

Alla Vägkyrkor 2016 (på finska)

En somrig portion kultur

Vägkyrkorna och deras omvårdade miljöer är ett fönster till historien, arkitekturen och kulturen. Många tycker om att visa kyrkan i hemkommunen eller på den ort där man har sin sommarstuga för sina gäster under sommaren. Man kan ta en paus vid en kyrka såväl i en annan del av Finland som i hemkommunen.

De första Vägkyrkorna öppnade i Finland i början av 1990-talet, då några kyrkor i norra Finland var öppna. Idén om kyrkor med öppna dörrar kom från Tyskland och har spridit sig under årens lopp. Både evangelisk-lutherska kyrkor och ortodoxa kyrkor deltar. Varje år kommer nya kyrkor med.

Vägkyrkor hittar du också i

Norge
Danmark
Estland
Sverige
Tyskland
Nordkalotten

Tiekirkko-tunnus

Förklaring av symboler

opas Opas – Guidning
ptuolilla Pääsy pyörätuolilla
Handikappvänlig miljö
wc WC – Toalett
inva-wc InvaWC
tarjoilua Tarjoilua – Servering
majoitus Majoitus
Inkvartering
hartaus-musiikki Hartaus-/musiikkiohjelmaa
Andakter/musik

auto-net

Fånga ”Det bästa med vägkyrkan” på bild och dela den i sociala medier med hashtaggarna #tiekirkot eller #tiekirkko.  Vinn 150 € eller en iPadMini.

Vad var det allra bästa med vägkyrkan? Kaffet, andakten, stämningen, kompisen, den vackra kyrkomiljön – eller något annat? Sommaren 2016 kan man föreviga sin bästa vägkyrkoupplevelse med en bild och samtidigt delta i vägkyrkornas fototävling. De bästa bilderna på temat ”Det bästa med vägkyrkan” som senast 20.8 delats med hashtaggen #tiekirkot eller #tiekirkko på sociala medier deltar i en tävling där man kan vinna såväl penningspriser som en iPadMini.

Mera info: tiekirkot.fi/kilpailu