En himmelsk paus vid Vägkyrkan!

Varje sommar är ungefär 265 Vägkyrkor öppna i Finland. Du hittar dem alla på den finska ingångssidan till denna webbtjänst. Vi beklagar att det svenska materialet på sidorna är begränsat.

Via kartan eller kommunförteckningen på ingångssidan kan du gå in på Vägkyrkorna. Du kan också skriva in kyrkans namn i det första sökfältet ovanför kartan.

Vägkyrkorna håller dörrarna öppna under sommaren längs huvudvägarna i hela Finland. Bromsa in när du ser det här vägmärket, om du behöver variation under din färd längs motorvägarna. Stig in i kyrkan och ta en annorlunda paus – njut av friden, det vackra och det heliga. Ta med dig lite beskydd i bagaget och fortsätt resan med gott sommarhumör.

Vägkyrkornas öppettider varierar, och det är därför bra att kontrollera dem på de här sidorna. I allmänhet är dörrarna öppna kl. 11– 16 under tiden 10.6 – 20.8. I kyrkorna hålls gudstjänster och även annat program i varierande utsträckning, allt från konserter till orgelarior, som du kan ta del av om du önskar och hinner.

Öppna och skriv ut Vägkyrkoförteckningen (på finska) här:

Alla Vägkyrkor 2019. 

Läs mer om sommaren 2019

En somrig portion kultur

Vägkyrkorna och deras omvårdade miljöer är ett fönster till historien, arkitekturen och kulturen. Många tycker om att visa kyrkan i hemkommunen eller på den ort där man har sin sommarstuga för sina gäster under sommaren. Man kan ta en paus vid en kyrka såväl i en annan del av Finland som i hemkommunen.

De första Vägkyrkorna öppnade i Finland i början av 1990-talet, då några kyrkor i norra Finland var öppna. Idén om kyrkor med öppna dörrar kom från Tyskland och har spridit sig under årens lopp. Både evangelisk-lutherska kyrkor och ortodoxa kyrkor deltar. Varje år kommer nya kyrkor med.

Vägkyrkor hittar du också i

Norge
Danmark
Estland
Sverige
Tyskland

Tiekirkko-tunnus

Förklaring av symboler

opas Opas – Guidning
ptuolilla Pääsy pyörätuolilla
Handikappvänlig miljö
wc WC – Toalett
inva-wc InvaWC
tarjoilua Tarjoilua – Servering
majoitus Majoitus
Inkvartering
hartaus-musiikki Hartaus-/musiikkiohjelmaa
Andakter/musik
E-bil laddningsstation E-bil laddningsstation

auto-net