Sommaren 2018

Res lugnt, färdas fridsamt!

Under den länge efterlängtade semesterresan blir stämningen lätt spänd när kilometrarna på färdmätaren läggs till varandra, den bekymmerslösa framfarten stoppas upp av en trafikstockning, temperaturen stiger och det ännu är långt kvar till slutdestinationen. Då är en svalkande paus på sin plats! Tänk om du denna gång skulle stanna till vid en vägkyrka, som sommaren 2018 påminner om vikten av att företa sin resa i god sämja och samförstånd.

I en anda präglad av minnesåret 1918 kommer även vägkyrkomaterialet för denna sommar att utstråla stämningar från gångna årtionden.  Illustratör Petteri Mattila har avbildat stunder vid böljande höängar längs kyrkvägen eller möten på gården utanför en stenkyrka.  I samband med ditt vägkyrkobesök kan du plocka med dig ett vykort med Petteris illustrationer och till exempel glädja en vän med en sommarhälsning.

I en del av vägkyrkorna kommer vi sommaren 2018 att uppmärksamma händelserna för 100 år sedan i form av olika minnesstunder. Exempelvis i Åbo hedras offren från inbördeskriget och dess efterspel på De stupades dag 20.5. Evenemanget inleds med en minnesstund i Åbo domkyrka kl. 14, varefter ett minneståg besöker minnesmärkena för inbördeskriget.

Se informationen för respektive kyrka om du vill veta mer om vad som händer i vägkyrkorna under sommaren.

Läs mer om minnesåret:

Minnesåret 2018
Läs mer om minnesåret 2018 i kyrkans tjänst Sacrista