Sommaren 2019

Sommar i vägkyrkorna 2019

 

Finland är som vackrast på sommaren och allt som behövs för en lyckad semester kan också hittas alldeles i närheten. Vid sidan av en traditionell stugsommar väljer många en allt mer aktiv semester. Varför inte cykla genom sommar-Finland eller göra en rundtur och njuta av sevärdheterna i hemlandet? Semester i hemlandet är också ett miljövänligt alternativ eftersom koldioxidutsläppen från flygresor är anmärkningsvärt höga. Var man än reser i Finland är färden kantad av vägkyrkor som det absolut lönar sig att besöka! De bjuder på fantastisk arkitektur, fascinerande lokalhistoria och möjligheter att stanna upp en stund inför sina egna tankar.

I och med att klimatförändringen blir allt mer konkret synlig talas det mycket om miljövänlighet och hållbar utveckling. Temat för vägkyrkorna 2019 är klimatet. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland är aktivt med och arbetar för klimatet. Församlingarna förbinder sig att vidta konkreta åtgärder för att minska sina egna utsläpp och dessutom att stödja sina medlemmar och även andra att ändra livsstil så att den blir hållbar med tanke på klimatet och miljön. Ett av målen för kolneutralitet i kyrkans klimatstrategi är att varje vägkyrka ska ha en laddningsstation för elbilar 2021.

Kyrkans speciella styrkor i klimatarbetet ligger i våra värderingar och attityder. Tacksamheten för livets gåva som Gud ger oss genom skapelsen får oss att känna respekt, vilket i sin tur leder oss mot en måttfull livsstil.