Stenbäckin kirkot

UUTUUS! Mitäs jos teemoittaisit kesän 2017 Tiekirkko-kierroksesi Stenbäckin suunnittelemiin kirkkoihin? Vankasti Pohjanmaa-taustainen Josef Daniel Stenbäck (1854 – 1929) tunnetaan tuotteliaimpana suomalaisena kirkkoarkkitehtina. Moneen ehtinyt arkkitehti ja insinööri suunnitteli ja osaksi myös toteutti 35 kirkkorakennusta ja noin 30 kirkon korjausta elämänsä aikana.

Stenbäckin suunnittelemat kirkot ovat tyyliltään kansallisromanttisia ja uusgoottilaisia, osassa näkyy myös jugend-vaikutteita. Stenbäck oli kivikirkkomiehiä – hänestä ikuisesti säilyvä kivi oli ehdottomasti paras rakennusmateriaali kirkoille. Hän suosi graniittia ja muita suomalaisia kivilajeja. Vaikka Stenbäckin tyyli näkyy luontevimmillaan juuri kivikirkoissa, löytyy hänen tuotannostaan myös tiilisiä ja puisia kirkkoja.

Monissa Stenbäckin suunnittelemissa kirkoissa kansallisromantiikka ja uusgotiikka sulautuvat yhteen ja muodostavat ”Stenbäckin tyylin”, joka oli 1910-luvun vallitseva kirkkoarkkitehtuurin tyylisuunta Suomessa. Stenbäck on mainittu aikansa edelläkävijäksi aiemmin niin kaavoihin kangistuneen kirkkoarkkitehtuurin kehittämisessä.

Lue lisää Josef Stenbäckin kirkoista.

Josef Stenbäckin suunnittelemat kirkot ovat vuoden 2017 uutuus Tiekirkkojen teemakierroksissa. Lähde tutustumaan!