Tiekirkko-info

Kesä 2020

Poikkeusolojen vuoksi seuraava virallinen Tiekirkkokausi on kesällä 2021, mutta osa kirkoista pitää ovensa auki tutustumista ja hiljentymistä varten myös tänä vuonna. Aukioloajat voi tarkistaa Tiekirkkoluettelosta. Huomioithan, että luettelossa on kaikki Tiekirkkoina normaalisti toimivat kirkot. Vuosiluku 2020 kertoo, että kirkko on avoinna tänä kesänä.

Taivaallinen taukopaikka!

Tiekirkot odottavat ovet avoimina pääteiden varsilla ympäri kesäistä Suomea. Kun kaipaat vaihtelua moottoritiemeininkiin, paina jarrua tämän liikennemerkin nähdessäsi. Astu kirkkoon ja pidä toisenlainen tauko rauhasta, kauneudesta ja pyhästä nauttien. Talleta reppuusi ripaus suojelusta ja jatka matkaasi kevein kesämielin.

Lähimatkailu on ilmastoteko

Suomi on kauneimmillaan kesällä, ja ainekset onnistuneeseen kesälomaan voivat löytyä myös aivan läheltä. Perinteisen kesämökkeilyn ohessa moni suosii yhä liikkuvampaa kesälomaa. Miltä kuulostaisi fillarointi kesäisen Suomen läpi tai kiertoajelu kotimaan nähtävyyksiä ihastellen? Lomailu kotimaassa on myös ekoteko, koska lentomatkustamisen hiilidioksidipäästöt ovat huomattavan korkeat. Matkustit missä päin Suomea tahansa, matkasi varrelle osuu Tiekirkkoja, joihin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa! Ne tarjoavat tilaisuuden nähdä upeaa arkkitehtuuria, kuulla tarinoita paikallisesta historiasta tai hiljentyä hetkeksi omien ajatustensa äärellä.

Suomen evankelisluterilainen kirkko on vahvasti mukana ilmastotalkoissa. Kirkon ilmastostrategiassa yhtenä tavoitteena hiilineutraaliuden saavuttamiseksi on, että jokaisessa Tiekirkossa on sähköauton latauspiste vuoteen 2021 mennessä.

Ovet avoinna matkailijoille

Vuodesta toiseen avoinna on noin 265 Tiekirkkoa. Aukioloajat vaihtelevat, joten tiedot on hyvä tarkistaa kirkon kohdalta. Yleisimmin ovet ovat auki 10.6. – 20.8. klo 11 – 16.  Kirkoissa järjestetään jumalanpalveluksia ja vaihtelevasti muutakin ohjelmaa konserteista urkuaarioihin.

Suomen ensimmäiset Tiekirkot avautuivat 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Saksasta lähtenyt idea avointen ovien kirkoista on vuosien mittaan saanut siivet. Mukana on sekä evankelisluterilaisia että ortodoksisia kirkkoja. Uusia kirkkoja tulee mukaan joka vuosi.

 

Tiekirkkoja muualla

Norjassa
Tanskassa
Virossa
Ruotsissa
Saksassa

 

Tiekirkko / Vägkyrka

Tiekirkoissa olevat palvelut

opas Opas – Guidning
ptuolilla Pääsy pyörätuolilla
Handikappvänlig miljö
wc WC – Toalett
inva-wc InvaWC
tarjoilua Tarjoilua – Servering
majoitus Majoitus
Inkvartering
hartaus-musiikki Hartaus-/musiikkiohjelmaa
Andakter/musik
Sähköautojen latauspiste Sähköautojen latauspiste

poika-net