Liturgiset värit

Luterilaisessa kirkossa on viisi liturgista väriä: valkoinen, punainen, violetti, vihreä ja musta. Värit vaihtelevat kirkkovuoden ajankohdan mukaan.

Valkionen väriValkoinen on ilon, kiitoksen ja puhtauden väri. Se on myös Jumalan, Kristuksen, taivaan enkelien ja pyhien symboli. Sitä käytetään muun muassa kirkkovuoden suurissa juhlissa eli jouluna ja pääsiäisenä.

varit_vihreaVihreä on toivon ja iankaikkisen elämän väri. Se on kuitenkin myös kasvun, elämän ja arjen väri. Sitä käytetään kaikkina niinä kirkkovuoden aikoina, joita varten ei ole määrätty muuta liturgista väriä.

varit_punainenPunainen on tulen ja veren sekä Pyhän Hengen ja Kristuksen tunnustamisen väri. Sitä käytetään helluntaina ja pyhäinpäivänä sekä apostolien ja marttyyrien päivinä.

ViolettiVioletti on katumuksen, odotuksen ja valmistautumisen väri. Sitä käytetään pääsiäistä edeltävänä paastonaikana sekä joulun edellä adventtiaikana 2. adventtisunnuntaista lähtien. Violetin sijasta voidaan käyttää sinistä väriä, joka symboloi myös Neitsyt Mariaa.

varit_mustaMusta on murheen, surun, katoavaisuuden ja kuoleman väri. Ainoat kirkkovuoden päivät, jolloin sitä käytetään, ovat pitkäperjantai ja sitä seuraava lauantai. Mustaa voidaan käyttää myös hautajaisissa.

Ortodoksisessa kirkossa on käytössä kahdeksan liturgista väriä: valkoinen, keltainen, vihreä, heleän sininen ja punainen. Paaston aikana käytetään kolmea väriä: violettia, tummanpunaista ja mustaa.

P.S.

Katso lisää mobiilikäyttöisestä oppaasta: mobiilikirkko.fi/bongaakirkko