Pieni kirkkosanasto

Krusifiksi

kuvaa Kristusta ristinpuulla. Krusifikseja on kahta tyyppiä: triumfiristi esittää voittavaa Kristusta pää pystyssä, kärsimyskrusifiksi kuvaa kärsinyttä ja kuollutta Jeesusta orjantappurakruunu päässään.

Krypta

(latinaksi crypta, kreikaksi krypt) on kivinen kammio tai holvi, joka sijaitsee useimmiten kirkon lattian alla. Se on toiminut tavallisesti merkittävien henkilöiden, kuten pyhimysten, hautapaikkana. Kryptassa voidaan myös säilyttää vainajille kuuluneita arvoesineitä sekä pyhäinjäännöksiä.

Reliefi

on kohokuva, jossa kuvan hahmon muodot liittyvät yhtenäiseen taustapintaan. Reliefi on yleinen kuvanveiston muoto, jota tavataan ympäri maailmaa. Sitä on käytetty muun muassa rakennusten, kuten temppeleiden, koristeluun. Mitalitaiteen teokset ovat usein reliefejä, samoin kolikot.

Uhrikirkko

on kirkko, jonka hyväksi on toimitettu uhreja, tai jolle ihmiset ovat onnettomuuden uhatessa uhranneet rahaa tai muuta omaisuutta. Yleisimmin uhrilahjana annettiin rahaa tai muuta omaisuutta ja lahjoitus merkittiin kirkontileihin. Suomessa tunnettuja uhrikirkkoja ovat olleet Pyhämaan kirkko ja Kuoreveden vanha kirkko.

Votiivi

on esine, jonka taustana on yleensä hädän hetkellä Jumalalle annettu lupaus. Myös kirkkolaiva voi olla votiivi. Silloin sitä sanotaan votiivilaivaksi. Kirkkolaivan on usein tehnyt merimies, joka on antanut myrskyssä tai muussa vaarassa lupauksen Jumalalle ja lunastanut sen lahjoituksella.

P.S.

Katso lisää mobiilikäyttöisestä oppaasta: www.mobiilikirkko.fi/bongaakirkko

veteli

Vaivaisukko

on kirkon tai kirkkotapulin seinään kiinnitetty maalattu puupatsas, jonka rinnassa tai sylissä olevaan aukkoon voi laittaa rahaa. Rahat käytetään yleensä kirkon diakoniatyöhön. Ukkoja löytyy eniten Pohjanmaalta. Pelastakaa vaivaisukot -yhdistys järjesti Kerimäen kirkossa kesällä 2013 suuren suosion saavuttaneen Vaivaisukko-näyttelyn. Kirkkoon oli koottu hieno kokoelma vaivaisukkoja ja yksi vaivaisakka eri puolilta Suomea. Vaivaisukkoja löydät monesta Tiekirkosta.

Katso luettelo vaivaisukollisista Tiekirkoista ja lähde treffaamaan ukkoja! Pistä lantti ukon kouraan hyvälle asialle: ”Joka koyhää armahtaa, hän lainaa Herralle”.