MEDIATIEDOTE 3.6.2021 klo 09
Tänään avatussa tiekirkot.fi-sivustossa voi tutustua kesän tiekirkkotarjontaan Suomessa. Uusitussa sivustossa on panostettu erityisesti käytettävyyteen mobiililaitteella, sillä Tiekirkkojen aukioloaikoja ja osoitteita etsitään eniten ollessa reissun päällä.
Sadat tuhannet matkailijat pistäytyvät tänäkin kesänä ympäri Suomen Tiekirkoissa, joita on kaikkiaan noin 265. Tiekirkot pitävät ovensa avoinna vierailijoille ja tarjoavat levähdyspaikan rauhaa ja arkkitehtonisia elämyksiä etsiville ihmisille. Samalla ne ovat madaltaneet ihmisten kynnystä tutustua kirkkoihin.
”Tiekirkot antavat tilaisuuden pysähtyä toisenlaiseen taukopaikkaan. Voi nähdä upeaa arkkitehtuuria, kuulla tarinoita paikallisesta historiasta tai hiljentyä hetkeksi omien ajatustensa äärellä”, yhteyskoordinaattori Sanja Fält Kirkkopalveluista sanoo.
Uudistetussa tiekirkot.fi-sivustossa löytyy tiekirkkotietoa ja vastauksia kysymyksiin koskien vierailua. Uutena ominaisuutena palvelussa on Tiekirkkojen etsiminen paikkakunta- ja retkihaulla.
”Matkailijaa saattaa mietityttää, voiko Tiekirkkoon poiketa hellesäällä shortseissa ja hihattomassa paidassa. Uudella sivustolla on huomioitu myös perheen pienimmät matkailijat. Heille on yhteistyössä Lasten ja nuorten keskuksen kanssa tuotettu video, jossa Onni-karhu tutkii kirkon yksityiskohtia”, Fält kertoo.
Monille Tiekirkot kuuluvat kesän vakiomatkailukohteisiin ja Tiekirkko-liikennemerkit ovat yksi kesän merkki.
”Näin poikkeusaikana voi harkita vaikkapa tiekirkkokierrosta kotimaassa, onhan lähimatkailu usein samalla ulkomaanmatkailua ekologisempi valinta. Itse aion matkustaa tänä kesänä Kerimäen kirkolle ja viedä kukat isoäitini veljen sankarihaudalle. Samalla näen maailman suurimman puukirkon ja käyn syömässä kesän muikut ja muusin. Matkalla teen myös tiekirkkokierroksen”, kertoo Kirkkopalvelujen kehityspäällikkö Jari Kupiainen.
Mikä on Tiekirkko?
Tiekirkot ovat luterilaisia ja ortodoksisia kirkkoja, jotka tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden kuulla paikallisista perinteistä, historiasta, arkkitehtuurista ja taiteesta. Ne ovat olleet kesämatkailijoiden suosittuja tutustumiskohteita ja uusia kirkkoja on liittynyt tiekirkkotoimintaan vuosittain.
Kesäkaudella 2019 vierailijoita palveli Suomessa 269 kirkkoa ja niissä vieraili lähes 350 000 matkailijaa. Kesän 2019 tiekirkkokauden suosituimmat kohteet olivat Turun tuomiokirkko, jossa vieraili lähes 60 000 kävijää sekä Kallion kirkko Helsingissä, Valamon luostari, Kerimäen kirkko ja Oulun tuomiokirkko. Vuoden 2020 tiekirkkokesä peruttiin poikkeusolojen takia.
Ensimmäinen Tiekirkko syntyi Saksassa Münchenin ja Stuttgartin väliselle A8-moottoritielle vuonna 1958, kun tien varressa oleva katolinen kirkko sai naapurikseen tien taukopaikan, jossa ei ollut matkailijoita huomioivia wc- tai muita palveluja. Seurakunta kyllästyi roskaaviin ja jätöksiään jättäviin automatkailijoihin, mutta kieltojen sijaan ratkaisi asian toisin. Palveluja lisättiin ja samalla toivotettiin kulkijat pistäytymään kirkossa. Idea alkoi levitä, ja moottoriteiden varsille alettiin jopa rakentaa erityisiä tiekirkkoja matkailijoiden taukopaikoiksi. Suomen ensimmäiset Tiekirkot avautuivat 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Tiekirkkotoimintaa koordinoi Kirkkopalvelut ry.
Kirkkojen aukioloajat vaihtelevat, joten tiedot on hyvä tarkistaa kunkin kirkon kohdalta tiekirkot.fi-sivustolta. Yleisimmin ovet ovat auki vierailijoille 10.6. –20.8.2021 välisenä aikana noin klo 11–16.
#tiekirkko
Lisätietoa:
yhteyskoordinaattori Sanja Fält Kirkkopalvelut, 040 351 8330 sanja.falt@kirkkopalvelut.fi
kehityspäällikkö Jari Kupiainen Kirkkopalvelut, 040 355 1614 jari.kupiainen@kirkkopalvelut.fi
viestintäjohtaja Leena Piirto Kirkkopalvelut, 040 182 7264 leena.piirto@kirkkopalvelut.fi
Vapaasti ladattavia valokuvia ja kuvatekstejä tiekirkoista:
Logo- ja kuvapankki - Kirkkopalvelut
Hattuvaaran tsasouna - Hattuvaaran pieni ortodoksikirkko on listattu Suomen kauneimpien kirkkotilojen joukkoon. Ilomantsin kunnan itäisimmässä osassa sijaitsevan Hattuvaaran tsasouna on Suomen vanhin karjalaista arkkitehtuuria edustava kyläkappeli. Nykyarvioiden mukaan kappeli on rakennettu 1792. (Kuva: Riikka Patrikainen, tekijänoikeudet: Joensuun ortodoksinen seurakunta)
Hollolan kirkko - Hollolan keskiaikainen harmaakivikirkko on ollut nykyisen Päijät-Hämeen muinainen keskus. Pyhälle Marialle keskiajalle omistettu kirkko valmistui arviolta vuosien 1495–1510 välisenä aikana ja on yksi maamme rakennustaiteen huomattavimmista muistomerkeistä. Hollolan kirkko on yksi tiekirkot.fi -sivuston kirkoista.
Joensuun kirkko - Joensuun kirkon on suunnitellut Josef Stenbäck, jonka kädenjälki näkyy eri puolilla maatamme yli kolmessakymmenessä kirkossa. Kirkko edustaa tyyliltään uusgotiikkaa, mutta siinä on piirteitä myös jugendtyylistä. Joensuun kirkko on yksi tiekirkot.fi -sivuston kirkoista.
Kallion kirkko - Kallion harmaagraniittinen kirkko vuodelta 1912 on yksi Helsingin näkyvimmistä maamerkeistä. Se sijaitsee Kallion kaupunginosassa Helsingin pisimmän suoran katuakselin päässä. Kallion kirkko on yksi tiekirkot.fi -sivuston kirkoista.
Kerimäen kirkko - Kerimäen kirkko on maailman suurin puukirkko. Tilaa kirkossa on noin 4000–5000 hengelle. Arkkitehti A. F. Granstedtin suunnittelema ja Axel Magnus ja Theodor Tolpon urakoima kirkko on valmistunut vuonna 1847. Kerimäen kirkko on yksi tiekirkot.fi -sivuston kirkoista.
Naantalin kirkko - Naantalin kirkon historia on Suomessa ainut laatuaan, sillä se rakennettiin aikoinaan kirkonmäellä sijainneen katolisen birgittalaisluostarin kirkoksi. Nykyään kirkko on ainoa luostarista jäljellä oleva rakennus ja on Turun tuomiokirkon jälkeen maamme toiseksi suurin keskiaikainen kivikirkko. Naantalin kirkko on yksi tiekirkot.fi -sivuston kirkoista.
Kirkkopalvelut ry on seurakuntien ja kristillisten toimijoiden valtakunnallinen yhteistyö- ja palvelujärjestö, hyvinvointi- ja koulutuspalvelujen tuottaja sekä hyväntekeväisyystoimija. Kirkkopalvelut tarjoaa Seurakuntaopistossa ammatillista koulutusta vuosittain 3500 opiskelijalle. Seurakuntaopisto on Suomen suurin vapaan sivistystyön tarjoaja, jonka lyhytkursseihin osallistuu tuhansia opiskelijoita vuosittain. Päiväkoti Valona toimii Järvenpäässä ja lastenkoti Valona Pieksämäellä. Valona Vanhuspalvelut tarjoaa tehostetun palveluasumisen hoitopaikkoja ikäihmisille Pieksämäellä. Organisoimme Yhteisvastuukeräyksen sekä Kotimaanapu.fi-, Ruoka-apu.fi- ja Vapaaehtoistyo.fi -palvelut. Järjestämme Kirkkopäivät ja Tiekirkkotoimintaa. Kirkkopalvelujen omistama Kotimaa Oy on kustannusyhtiö ja viestinnän asiantuntijapalveluyritys. Kirkkopalvelut ry työllistää 352 työntekijää ja sen jäseninä on 318 seurakuntaa ja 81 järjestöä. Kirkkopalvelujen liikevaihto vuonna 2020 oli 32,1 miljoonaa euroa. www.kirkkopalvelut.fi