Tiekirkot
#tiekirkko

Keski-Porin kirkko

Keski-Porin uusgoottilainen tiilikirkko rakennettiin vuosina 1859–1863 Carl Johan von Heidekenin piirustusten mukaan. Kirkon sisustuksen ja Suomessa harvinaisen valurautaisen torninhuipun suunnitteli Georg Chiewitz.
Tornin huipun sekä ikkunapuitteiden valutyöt teki Porin konepaja. Lattian kalkkikivilaatat ja lehterin portaikkojen kivet tuotiin Öölannista, muuraukseen tarvittava kalkki Gotlannista. Valurauta tuotettiin Englannista. Kattopelti ja naulatkin olivat tuontitavaraa.
Ylösnousemusta kuvaavan alttaritaulun maalasi Robert Ekman vuonna 1863. Noin 30 vuotta myöhemmin August Krook viimeisteli kirkkosali jugendtyyliseksi. Kirkon interiööri on harvinaisuus, sillä 1800-luvun lopun kertaustyylistä kirkkoarkkitehtuuria on säilynyt vain vähän. Kirkkoon mahtuu 1700 henkilöä. Harvinaiset ovat myös kuorin lasimaalaukset vuodelta 1925. Taitelija Magnus Enckell valvoi Pariisissa lasin polttoa ja värivalintoja, mutta ei ehtinyt nähdä työtään valmiina. Lasimaalausten aiheet ovat ”Ilmoitus”, ”Jeesus Lohduttaja” ja ”Ylösnoussut”.

Kirkon www-sivut

Seurakunnan www-sivut

Kivikirkko

Arkkitehti: Carl Johan von Heideken

Avoinna:

Ajalla 26.6.-31.7.2023 ma-pe klo 10-18.
Oppaana Pirita Kukkonen

Jumalanpalvelukset:

Sununtaisin klo 10

Osoite: Hallituskatu 1 a, 28100 Pori

Palvelut

  • Ilmainen parkkipaikka
  • Opas
  • Esteetön pääsy
  • WC
  • Inva WC
Keski-Porin kirkko