Tiekirkot
#tiekirkko

Porvoon tuomiokirkko

Porvoon tuomiokirkon historia juontaa 1200-luvulle saakka. Tuolloin Porvoo oli vähäpätöinen kauppapaikka, eikä sillä ollut kaupunkioikeuksia. Siitä huolimatta Porvooseen rakennettiin jo 1200−1300-luvun vaihteessa kivikirkko. Kaupungin kasvaessa myös kirkon laajentaminen tuli ajankohtaiseksi.

Vuosina 1414−1418 Porvoon tuomiokirkon rakentamistyöt saatiin vihdoin päätökseensä. Rakennusmestarina tässä jättiläismäisessä urakassa toimi todennäköisesti maineikas rostockilainen Carsten Nubuhr.

Vuonna 1723 Porvoon tuomiokirkosta tuli piispankirkko, kun piispanistuin siirrettiin Viipurista suuren Pohjan sodan jälkeen Porvooseen. Historiansa varrella kirkko on kokenut kovia. Se on palanut vuosina 1508, 1571, 1590 ja 1708. Jatkosodan aikana, vuonna 1941, kirkkoon osui lentopommi.

Viimeisin tulipalo sattui 29.5.2006, kun kirkko joutui tuhopolton kohteeksi. Vauriot korjattiin vuosina 2006−2008, ja kirkko otettiin uudelleen käyttöön 30.11.2008

Kirkon www-sivut

Seurakunnan www-sivut

Avoinna:

Tervetuloa opastetulle kierrokselle Porvoon tuomiokirkkoon. Paikalla on opas joka päivä kirkon aukioloaikoina klo 10–18 toukokuusta elokuuhun.
Huippukauden aikana kesäkuusta elokuuhun pidetään opastus tasatunnein ja se kestää noin 15–20 minuuttia. Lisäksi pidetään urkuvartti tiistaisin ja torstaisin klo 12. Silloin opastus alkaa urkuvartin jälkeen. Opastukset pidetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Viikonloppuisin kirkossa ei ole opastuksia.

Huomioittehan, että Tuomiokirkon aukioloajat voivat vaihdella esim. kirkollisten toimitusten ja muiden tilaisuuksien vuoksi. Erityisesti kesälauantaisin Tuomiokirkossa on paljon vihkitilaisuuksia, joiden vuoksi yleisön pääsyä kirkkoon voidaan joutua rajoittamaan.

Jumalanpalvelukset:

Tuomiokirkkoon kokoonnutaan jumalanpalveluksiin, konsertteihin ja kirkollisiin toimituksiin – ja se on erityisen suosittu vihkikirkkona.

Osoite: Kirkkotori 1, 06100 Porvoo

Muut tilaisuudet: Tuomiokirkossa järjestetään konsertteja ja kirkollisia toimituksia.

Palvelut

  • Ilmainen parkkipaikka
  • Opas
  • Esteetön pääsy
Porvoon tuomiokirkko