Tiekirkot
#tiekirkko

Sääksmäen kirkko

Sääksmäen harmaakivikirkko on rakennettu vuosien 1480-1510 välisenä aikana, todennäköisesti vuoden 1500 paikkeilla. Keskiajalla kirkossa tiedetään olleen runsaasti arvokkaita pyhimysveistoksia ja veistosryhmiä, joista nykyisin on jäljellä kaksi: paikallisen käsityöläismestarin 1300-luvun alussa veistämä Pyhä Olavi ja tukholmalaista alkuperää oleva Pyhä Jaakob 1490-luvulta. Seinämaalauksista on säilynyt vain vihkiristi, jonka mukaan kirkon seiniä nykyisin koristavat vihkiristit on maalattu. 1800-luvun puolivälissä ristikirkoksi laajennettu kirkko paloi toisena pääsiäispäivänä 1.4.1929. Samoin tuhoutui vuonna 1766 rakennetun kellotapulin puinen yläosa. Kirkosta saatiin pelastettua R.W.Ekmanin vuonna 1848 maalaama alttaritaulu, ehtoollisastiat ja vanhat kirkkotekstiilit. Palon jälkeen kirkko rakennettiin uudelleen arkkitehti Kauno S.Kallion suunnitelman mukaan. Sivulaivat purettiin ja kirkko palautettiin alkuperäiseen keskiaikaiseen kokoonsa. Alttaritaulun ikkunasyvennyksistä löydettiin jälkiä vanhoista maalauksista, jotka ovat peräisin 1500-1600 -lukujen vaihteesta. Niistä onnistuttiin saamaan esiin apostoleita esittäviä henkilöhahmoja ja maalausten lahjoittajn nimen sisältävää tekstiä. Vuosina 1932-33 uudelleen rakennetun kirkon katto- ja seinämaalaukset ovat sääksmäkeläisen taiteilijan Kalle Carlstedtin käsialaa. Henkilömäärä 350 h.

Seurakunnan www-sivut

Kivikirkko

Arkkitehti: Tuntematon

Avoinna:

Avoinna 15.5.-10.9. klo 10-18. Kirkossa ei ole opasta, mutta kirkossa on äänite, josta kirkon opastuksen voi kuunnella suomeksi, ruotsiksi, viroksi, venäjäksi ja saksaksi. Äänitteen kesto on noin 7 minuuttia.

Jumalanpalvelukset:

Jumalanpalvelus pääsääntöisesti sunnuntaisin klo 10.00.
Juhannuspäivänä 24.6. jumalanpalvelus klo 10.00, tapulikahvit.
Kansanlaulumessu 4.6. klo 10.00.
Heinäkuussa kesävieraiden kirkkopyhä ja kirkkokahvit kotiseutumuseolla.
Jumalanpalvelusten tarkemmat ajankohdat saaksmaenseurakunta.fi/tapahtumat

Osoite: Kirkkovainiontie 10, 37770 Sääksmäki

Muut tilaisuudet: Opastettuja hautausmaakierroksia järjestetään erillisen ohjelman mukaisesti. Oppaana toimii Heikki Heino. Sääksmäen hautausmaakierrosten yhteydessä mahdollisuus omakustanteiseen tapulikahviin.

Palvelut

  • Ilmainen parkkipaikka
  • Muu kuin liveopas
  • Esteetön pääsy
  • WC
  • Inva WC
Sääksmäen kirkko