Tiekirkot
#tiekirkko

Siilinjärven Kristuksen tulemisen kirkko

Kirkon suunnitteli siilinjärveläinen Peko Väänänen, ja kirkko otettiin käyttöön jouluaaton aattona vuonna 1923. Siilinjärven kirkon ominaispiirteenä ovat sen maalaukset ja värit. Kokonaisuutena kirkon maalaukset kuvaavat ihmisen elämän tapahtumia ja kristillisten suurjuhlien, joulun ja pääsiäisen, raamatunkertomuksia.

Alttarin yläpuolta eli kuoria koristavat jouluaiheiset seinämaalaukset ja kirkon holveja ja seiniä koristemaalaukset. Ne ovat taiteilija Bruno Tuukkasen käsialaa. Hänen suunnitelmiensa mukaan on maalattu myös kirkon lasimaalaukset: alttarin yläpuolen pyöreän ikkunan Jumalan Karitsa (v. 1985) ja länsiseinän kolmen ikkunan Syntiinlankeemus-maalaukset (v. 1996). Alttaritaulun Kristus ristillä on suunnitellut taiteilija Sulo Honkanen, joka maalasi sen yhdessä taiteilija Santeri Salokiven kanssa kirkon 10-vuotisjuhlaan vuonna 1934.

Kirkon esineistöön kuuluvat urut. Siilinjärven kirkon uruissa on 26 äänikertaa ja kaksi sormiota. Urut on valmistanut Urkurakentamo Tuomi vuonna 1980. Urkujen lisäksi kirkon etuosassa voi musisoida pystypianolla.

Vuonna 2015 kirkko sai uuden, Helvi Miettisen suunnitteleman alttarin, lukupulpetin ja kastemaljan sekä Hanna Korvelan suunnittelemat kirkkotekstiilit. Kirkon lähetyskynttelikköön voi sytyttää kynttilän ja sen vapaaehtoisella maksulla tukea lähetystyötä maailmalla.

Kirkossa siunattiin käyttöön kastepuu helluntaina 5.6.2022.

Kirkon äänentoisto uusittiin vuonna 2021 ja samalla asennettiin striimauskamerat. Jumalanpalvelukset ja hartaudet ovat kuultavissa seurakunnan omassa Nettiradiossa.

Kirkon vieressä on sankarihautausmaa.

Kirkon www-sivut

Seurakunnan www-sivut

Kivikirkko

Arkkitehti: Peko Väänänen

Avoinna:

24.6.–2.8.2024, ma–pe klo 11–16

Jumalanpalvelukset:

Sunnuntaisin klo 10.

Osoite: Haarahongantie 2, 71800 Siilinjärvi

Muut tilaisuudet: Keskiviikkoisin klo 12 on musiikkihetki tai hartaushetki.

Palvelut

  • Ilmainen parkkipaikka
  • Opas
  • Esteetön pääsy
  • WC
Siilinjärven Kristuksen tulemisen kirkko