Tiekirkot
#tiekirkko

Ajatuksia Oulunsalon kirkolta

Kuva: Juho Alatalo/greystone

”Tämä kirkko on minulle tärkeä, rakas kotikirkko.” Näin totesi eräs kuorolainen Oulunsalon kirkon sakastissa ennen kevätkonsertin alkamista. Hän innostuu kehumaan puukirkon rauhoittavaa tunnelmaa: ”Rakennus sai kauniit vaaleat sävyt viimeisen remontin yhteydessä.”

Vuoden mittainen työskentely Oulunsalossa suntio-oppilaana on herätellyt minua pohtimaan, voisiko heinäkuussa Tiekirkoksi avautuva oulunsalolaisten kirkko olla minullekin rakas paikka, vaikka kotikirkkoni se ei olekaan.

Mitä kotikirkko oikeastaan tarkoittaa?

Eräässä radiohartaudessa todettiin taannoin, ettei kirkko ole koskaan pelkkä rakennus. Se on paljon enemmän. Kirkko kuvastaa entisaikojen ja oman aikamme kurottautumista tämän elämän tuolle puolelle sekä seurakunnan yhteistä uskoa Jumalaan.

Kirkkorakennukset ovat vahva todistus pysyvyydestä, toivosta ja uskosta ylös kohoavine seinineen, symboleineen, ihmisäänineen ja siellä hiljentyneine sydämineen. Oulunsalon kirkossa moni asia, kuten kuorolaisen mainitsema kaunis väritys, on kohdillaan, jotta pyhyys ja rauha pääsevät välittymään kirkkoon tulijoille, kuten kesän Tiekirkko-vieraille.

Uskon, että ihmisellä voi olla elämänsä aikana useita kotikirkkoja, joihin liittyy monia erilaisia muistoja elämän käännekohdista. Voisiko – olisiko liian toiveikasta – luottaa siihen, että vieraampikin kirkko voi tuntua hetken aikaa rakkaalta kotikirkolta? Erityisen hyvältä paikalta viivähtää kirkonpenkissä omien ajatustensa seurassa?

Jokainen kokee kirkon aina omalla tavallaan. Sama kirkko voi puhutella eri ihmisiä hyvinkin erilaisella tavalla. Olisikin kiva kuulla, miten sinä koit Oulunsalon kirkon mahdollisella vierailullasi.

Oulunsalon kirkko toimii Tiekirkkona 3.-28. heinäkuuta maanantaista perjantaihin kello 11-18. Tervetuloa!

Riitta Hirvonen
Toukokuussa valmistunut suntio