Tiekirkot
#tiekirkko

En himmelsk paus vid Vägkyrkan!

Vägkyrka – vad är det?

Vägkyrkorna längs din rutt håller öppet för dig – stanna till vid en annorlunda rastplats!

En vit skylt invid vägen leder bilisterna fram till vägkyrkorna. De är helt vanliga kyrkor som från början av juni till mitten av augusti erbjuder resenärer en annorlunda rastplats. Vissa kyrkor är öppna året runt.

Var man än reser i Finland är färden kantad av vägkyrkor som det absolut lönar sig att besöka! De bjuder på fantastisk arkitektur, fascinerande lokalhistoria och möjligheter att stanna upp en stund inför sina egna tankar.

De första vägkyrkorna i Finland öppnade i början av 1990-talet och konceptet omfattade då några kyrkor i norra Finland. Konceptet med kyrkor som håller sina dörrar öppna kommer ursprungligen från Tyskland och har under årens lopp fått luft under vingarna. Både evangelisk-lutherska och ortodoxa kyrkor deltar. Varje år ansluter sig nya kyrkor.

Cirka 270 vägkyrkor håller öppet från år till år. Öppettiderna varierar så det är bra att kontrollera uppgifterna för respektive kyrka på vår webbplats. Vanligast är att kyrkorna är öppna 10.6–20.8 kl. 11–16. I kyrkorna ordnas gudstjänster och andra typer av program i varierande utsträckning, från konserter till orgelarior.

Kartan på webbplatsens ingångssida visar var vägkyrkorna finns. Du kan också söka en vägkyrka genom att skriva in namnet på staden eller orten i sökrutan på webbplatsens ingångssida. Det finner mer än 400 kyrkor i Finland och cirka 270 av dem hör till vägkyrkonätverket Tiekirkot.fi.

Stanna till vid en annorlunda rastplats!