Tiekirkot
#tiekirkko

Mikä on kastepuu

Tiekirkoissa käydessä kannattaa tutkia, löytyykö kirkosta kastepuuta.

Kastepuu on kirkkotilasta löytyvä puu, johon ripustetaan kastetuille lapsille esine. Kastepuusta voi siis seurata kastettujen lasten määrää ja lukea heidän etunimiään. Vuoden kuluessa puu täyttyy vähitellen muistuttaen samalla uudesta elämästä ja uusista pienistä seurakuntalaisista. Kerran vuodessa kastepuu tyhjätään uusia kastettavia varten ja perheet saavat hakea oman lapsensa esineen muistoksi.

Viikon sisällä kastettujen lasten nimet lisätään puuhun sunnuntain jumalanpalveluksessa, esirukouksen yhteydessä. Samalla rukoillaan lasten elämään Jumalan huolenpitoa ja rakkautta.

Viimeisten vuosien aikana kastepuut ovat yleistyneet Suomen evankelis-luterilaisissa kirkoissa. Puu voi olla maalaus tai esimerkiksi eri materiaaleista valmistettu puu. Kastepuu voi olla vapaaehtoisten tai paikallisen taiteilijan tekemä ja siihen ripustettavat esineet voivat olla esimerkiksi lintuja, lehtiä tai suojelusenkeleitä.

Joten kun vierailet kirkossa, voit tarkistaa löytyykö tilasta kastepuuta ja tarkistaa, kuinka paljon lapsia seurakunnassa on vuoden aikana kastettu.