Tiekirkot
#tiekirkko

Tiekirkot kasvattivat suosiotaan – kävijöitä noin 354 000

Toivakan kirkko

Mikä kirkko rakennettiin, kun ruukinpatruunan ennustamaa vedenpaisumusta ei tullutkaan? Missä kirkossa voi nähdä Suomen ainoan esillä olevan muumion? Entäpä missä kirkossa Jeesus on kuvattu alttarille hippityyliin leveälahkeisissa raidallisissa housuissa ja siivekkäissä tanssikengissä?

Näihin kysymyksiin on moni kirkossa vierailija saanut vastauksen, sillä Teijon kirkko, Keminmaan vanha kirkko sekä Toivakan kirkko kuuluivat koko Suomen kattavaan Tiekirkko-verkostoon. Kesällä 2023 ovensa piti auki yli 260 kirkkoa eri puolilla maata.

Kaiken kaikkiaan Tiekirkoissa vieraili 353 638* matkailijaa ja ne ovat vakiinnuttaneet asemansa suosittuina kesämatkailukohteina. Kirkot tarjoavat paikan hiljentymiselle ja ovat toisenlaisia taukopaikkoja, joissa voi pysähtyä matkaa tehdessä. Suosituimpien kirkkojen listan kärjessä olivat Turun tuomiokirkko (60 623), Kerimäen kirkko (25 700) ja Tammisaaren kirkko (16 718).

Monessa kirkossa oli myös kesäopasopas paikalla kertomassa kohteesta. Turun tuomiokirkon kesäopas Rami Hakoniemi kertoo, että parhainta opastamisessa oli se, että oppaana pääsi tutustumaan kirkkoon pintaa syvemmältä.
– Rakennus on varsin vaikuttava ja siinä näkyvät hienosti historian kerrostumat aina 1300-luvulta tähän päivään. Koska olin itse innostunut kirkosta, tuntui luontevalta ja mukavalta kertoa siitä vierailijoille.

Keskisuomalaisen Toivakan kirkon kävijämäärä tänä kesänä oli noin 1700. Kirkon 1970-luvulla uusitut kattomaalaukset heijastavat sen ajan henkeä ja ovat hyvin hippimäisiä ja värikkäitä. Aikanaan taitelija Pellervo Lukumiehen värikkäät maalaukset olivat skandaali. Nykyisin kirkko on Toivakan ykkösmatkailuvaltti ja valtakunnallisestikin merkittävä kohde.

Toivakan kirkkoherra Panu Partanen kertoo kirkon kävijämäärän kasvaneen vuosi vuodelta.
– Koska Toivakan kirkko on kattomaalaustensa ansiosta hyvin visuaalinen, kuvat leviävät paljon muun muassa somessa ja ihmiset suosittelevat paikkaa ystävilleen. 

Mitä Tiekirkot ovat?

Tiekirkot ovat pääteiden varsilla olevia kirkkoja, jotka pitävät ovensa auki kesällä ja näin tarjoavat levähdyspaikan matkailijoille aina kesäkuun alusta elokuun puoliväliin asti.

Ensimmäiset Tiekirkot avautuivat Suomeen 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Saksasta lähtenyt idea avointen ovien kirkoista on vuosien mittaan laajentunut koko Suomeen. Mukana on sekä evankelisluterilaisia että ortodoksisia kirkkoja.  

Omalle reitille osuvat kirkot löytyvät helposti tiekirkot.fi -sivulta, joka oli kesällä erittäin suosittu. Sivuston karttaan voi syöttää matkan lähtö- ja päätepisteen ja tarkastella matkan varrelle osuvia kirkkoja.

* 263 Tiekirkosta kävijämääränsä ilmoitti 176 kirkkoa.